We starten vanaf het centrum van Rotterdam, aan de Lombardkade 5. De steiger ligt naast de Binnenrotte en de Meent. Vanaf de Lombardkade varen we in noordelijke richting de Rotte op. De meanderende rivier, die Rotterdam zijn naam gaf, staat bekend om zijn vele gezichten en wordt ook wel de dochter van de Maas genoemd. De route naar de Rottemeren is ± 30 kilometer en duurt maximaal 6 uur. Je kunt (een deel) van deze route al varen in een vaartocht van 2 uur. Je komt dan niet helemaal tot de Rottemeren, omdat je eerder moet keren om op tijd terug te zijn.
Voor deze route volg je knooppunten: 5, 4, 8, 26, 27, 28 (keren), 27, 26, 8, 4, 5. We adviseren een vaartijd van 2 tot 6 uur, omdat de route op en neer loopt. Je kunt eenvoudig eerder omdraaien. Houd er rekening mee dat je uiterlijk op de helft van de geboekte tijd moet draaien. De route heeft een lengte van 30 kilometer en je hoeft geen sluis door, waardoor deze route het hele jaar gevaren kan worden.
Je vertrekt in noordelijke richting vanaf de steiger aan de Lombardkade. De Rotte, binnen de ring van Rotterdam, is een van Rotterdams laatste bevaarbare zoetwatergrachten. Dit water ligt binnendams (achter de ‘Dam’ van Rotterdam). De eerste kilometer kenmerkt de rivier zich door zijn stedelijke uitstraling, met ‘harde’ oevers en stenen bruggen.
Na de eerste 100 meter varen we langs de oudste huizen van Rotterdam. Deze koopmanshuizen dateren uit ± 1700 en werden voornamelijk gebruikt als opslag voor agrarische producten. De huizen zijn uniek omdat ze het bombardement hebben overleefd, de daaropvolgende branden en inmiddels vier sloopvergunningen. Huisje nummer 407, staat bekend om z’n zeldzame plafond- en muurschilderingen.
Een klein stukje verder, naast de iconische Noorderbrug, bevindt zich het Heineken Brouwershuis. De van oorsprong Amsterdamse bierbrouwer had hier zijn Rotterdamse vestiging van 1874 tot 1968. Inmiddels is het een hip bedrijfsverzamelgebouw en het hoofdkantoor van Pameijer.
Een stukje verder kom je langs de oude poort van de Crooswijkse begraafplaats. Deze werd in 1832 in gebruik genomen ,omdat begraven binnen de bebouwde kom verboden was geworden.
De Noorderbrug, de oude Heinekenfabriek, de Crooswijksebocht, de oude poort van de begraafplaats. Een uniek stukje Rotte in Rotterdam dat doet fantaseren over een stad met vele grachten en activiteiten op en om het water.
Na een klein stukje varen passeert u de Prinsenmolen (maalmolen) en de Vier Windenmolen (meelmolen). Beide molens hebben nog altijd hun windrechten, maar alleen de Prinsenmolen is nog volledig functioneel en draait deze af en toe op mooie en speciale dagen. De Vier Windenmolen doet dienst als winkel met benodigdheden voor de fanatieke thuisbakker. De winkel wordt gerund door een echte molenaarsfamilie die dit al generaties lang doet.
De Rotte kenmerkt zich door haar hogere liggen ten opzichte van het omliggende gebied en zijn meanderende verloop. De dichter Dirks Smits schreef in 1750 over de schoonheid van de Rotte 'als zijnde dochter van de Nieuwe Maas'. Langs de Rotte staan huizen in alle soorten en maten: van pittoreske oude arbeiderswoningen, soms gerenoveerd, tot imposante nieuwbouw villa’s - genoeg om je ogen uit te kijken.
Combineer je vaartocht met een heerlijke lunch of borrel aan het water.
Tijdens je vaartocht over de Rotte kom je langs Kinderboerderij De Blijde Wei. Bel van tevoren even om te vragen of je bij hen mag aanleggen voor een bezoek aan de kinderboerderij. Of Café Oud Verlaat, een bruin café waar je een heerlijk een biertje kan drinken op warme dagen. De meren staan bekend om de molenviergang die tot 1652 de afwatering van de oostelijke polders verzorgde.
Als je de Rotte zo’n 2 uur opvaart, passeer je de Pekhuisbrug en ben je aangekomen bij de Rottemeren. Vergis je niet in de afstand, dit is verder weg dan het op de kaart lijkt. De Rottemeren vormen een oase van rust en een unieke groene omgeving in de Randstad. De Meren werden tot 1968 ook wel de Bleiswijcksche Meeren genoemd en bestaan uit drie delen die door een smallere doorgang met elkaar verbonden worden. De meren staan bekend om de molenviergang die tot 1652 de afwatering van de oostelijke polders verzorgde.
Als je over de Rottemeren vaart, kun je een glimp opvangen van de Koning Willem-Alexander Roeibaan. Deze baan doet tevens dienst als waterbuffer wanneer overtollig water vanuit de Rotte niet kan worden afgevoerd naar de Nieuwe Maas. Je mag varen tot aan de A20; verder is het helaas niet toegestaan voor gemotoriseerde vaartuigen.
Heb je honger of dorst gekregen van al dat varen? Dan kun je aanmeren bij Eetcafé De Roerdomp of Meerenbos voor een welverdiende pauze.
Je start deze route aan de Lombardkade 5, midden in het centrum van Rotterdam. Wil je voor of na je vaartocht een drankje doen op een van de terrassen? Dan hierbij onze favorieten: Wijnbar Jansen, Bar Pepito, Café Pol, Café van Zanten en Brasserie Pierre.