Een serieuze taak

Instructies
en Regels

Als je gaat varen is het belangrijk dat je je realiseert dat een boot, doordat deze geen wielen heeft die op vaste grond staan, niet zo snel afremt of van richting verandert. Daarnaast zijn onze sloepen ook een stuk groter en zwaarder dan menig auto. 

Vaar je voor het eerst met Geen Boot Wel Varen, zorg dan dat je de instructies vooraf goed doorneemt zodat je weet hoe je de sloep moet bedienen en dat je ook regels op het water kent. Heb je weinig vaarervaring, schroom dan niet om dat aan de crew op de steiger te vertellen. We nemen dan even extra de tijd om te zorgen dat ook jij ontspannen en veilig aan je vaartocht kunt beginnen. Hier kunnen we meestal 15 minuten voor aanvang van de vaartocht al mee beginnen.

Verder op deze pagina leggen we alles uit over het besturen van de sloep en de regels op het water

Bediening van de sloep

Uitgebreide instructie voor wie nog niet eerder een sloep bestuurd heeft.

Voor of achteruit varen

Draai het stuurwiel naar links of naar rechts om van koers te veranderen. Stuur rustig en beheerst, de sloep reageert namelijk een stuk langzamer dan je gewend bent bij een auto. Ook moet je, net als in de film, een flinke slag aan het stuurwiel geven om een bocht te maken.

 • Bij het draaien zwenkt de achterkant van de sloep uit.

 • Blijf daarom ruim (25 meter) uit de buurt van andere vaartuigen of de kant.

 • Kijk naar het roer dat achter de boot hangt om de stand van het stuur te bepalen.

 • Achteruitvarend stuurt het vaartuig niet, doe dit daarom alleen met het roer recht.

 • Sommige sloepen hebben een boegschroef, hiermee kun je met een knopje de neus naar links of naar rechts duwen als je stil ligt of langzaam vaart.

   

 

Voor of achteruit varen

 • Rechts van de console zit de joystick, duw deze van je af (naar voren) om vooruit te varen. Haal deze (bovenlangs) naar je toe om achteruit te varen.
 • Vaar niet te hard, maximaal 6 km/u is toegestaan. Draai daarom de gashendel maximaal 45 graden naar voren.
 • Een boot kan geleidelijk vaart verminderen door de motor de andere kant op te laten draaien.
 • Wil je afremmen? Zet de motor dan in z’n achteruit. Vaar je achteruit en wil je afremmen, zet de motor dan in z’n vooruit.
 • Rem altijd zo hard als je kunt, de remweg (met 6 km/u) is dan +/- 8 meter, je kunt later altijd besluiten om langzamer af te remmen.
 • Pas de snelheid naar beneden aan als het druk, onoverzichtelijk of smal wordt, zoals op de Bergse Achterplas.
 • Staat de joystick recht omhoog dan staat de motor uit.

Regels op het water

Maximaal 6 km/u per uur, de gashendel maximaal 45 graden naar beneden.

Geluid reist erg ver over water, om geluidsoverlast te voorkomen adviseren we om muziek zachtjes te houden (achtergrondgeluid) en niet te schreeuwen.

Ook bij het besturen van een sloep mag je niet onder invloed van alcohol, drug of lachgas zijn. Tevens dekt onze verzekering geen beschonken kapiteins en ben je dus niet verzekerd voor materiële of letselschade bij een incident.

Je mag alleen aanmeren aan een openbare steiger of kade. Van havens, privé steigers of iemands achtertuin hou je minimaal 25 meter afstand om overlast te voorkomen.

Passeer andere boten altijd zo ver rechts als mogelijk en vaar altijd een duidelijke koers

Bewaar je afval aan boord van de sloep en gooien we nooit overboord. Na afloop van je vaartocht kun je dit kwijt in de afval container naast de steiger. 

Vertoon je ongewenst gedrag of ben je dronken, gedraag je je respectloos of gebruik je groftaalgebruik tegen medewerkers of andere mensen? Dan leidt dit tot directe beeindiging.

 

Houd de sloep tijdens de vaartocht netjes en lever deze weer schoon in, zoals je hem ook hebt meegenomen. Verder mag je met maximaal 12 personen aan boord van de sloep.

Sluizen in
het vaargebied

Er zitten sluizen tussen de Rotte en de Bergse Plas, De Rotte en de Kralingse Plas en halverwege het Noorderkanaal. De sluizen zijn geopend vanaf 1 april tot 31 oktober van maandag tot en met donderdag van 09:00 tot 16:45 en vrijdag tot en met zondag van 06:00 tot 21:45. Ga netjes in de wachtrij liggen en luister naar de aanwijzingen van de sluiswachten. Ben je nog nooit door een sluis geweest? Bekijk dan onze instructievideo op youtube.

Vaarkaart

Bekijk onze vaarkaart voor een compleet overzicht van het vaargebied. Op de 2e pagina vindt je meer informatie over de routes die je per locatie kunt varen. 

Je mag niet de Nieuwe maas op (voorbij de Parksluis), ook mag je niet voorbij de hoge brug in Overschie of de sluis op de Rottemeren door richting Zevenhuizen. 
© Geen Boot Wel Varen B.V. | Website powered by Flex Webdiensten | Design by: Anna van de Kar

Reserveer nu!

Word lid!

Superdeal

Reserveer nu!

Word lid

Superdeal

Kies je startlocatie

Zelf varen tot maximaal 12 personen of laat jij je toch liever door een schipper rondvaren? 

Bergse Plas
vanaf Winebar Mendoza
Rotte
vanaf de Lombardkade
Liever varen
met een schipper?