Wilde veenen
tot wereldhaven

De rivier die
Rotterdam
z'n naam gaf.

Maak een mooie vaartocht over de Rotte vanaf de Bergse Plas, Winebar Mendoza. De lengte van de vaartocht, als je helemaal naar de Rottemeren vaart is ± 30 km en duurt 5,5 tot 6,5 uur. Uiteraard kun je ook eerder omkeren en een kortere vaartocht maken. Op deze route kom je 1 sluis tegen en in totaal 2x schutten. Voor deze route volg je de  knooppunten: 11, 9, 8 (sluis), 26, 27, 28, 27, 26, 8(sluis), 9, 11. Je vaart vanaf vanaf de steiger diagonaal de plas over om bij het Berg en Broekse Verlaat te komen. 

Via de sluis ga je  bijna 2 meter omhoog naar de Rotte, dat is een hele ervaring! Bekijk onze instructie video op youtube als je dit voor het eerst doet. De Rotte staat bekend om z’n vele gezichten, geen meter is het zelfde dus je kijkt je ogen uit! Of je helemaal naar de Rottemeren vaart of een kleine stukje mag je zelf bepalen, let we op de tijd, je kunt namelijk geen rondje varen maar je moet halverwege omkeren om optijd terug te zijn.

Golden hour is nergens zo mooi als op het water

Met wie zie jij jezelf al liggen op het ruime ligdek voorin de sloep?

Wie van jouw vrienden eet ook altijd alle hapjes op?

Een sloep huren op de Rotte

Dirk Smit's dichte in 1750 al over de schoonheid van de rivier en noemde haar een dochter van de Maas.

Via de sluis Berg en Broekse verlaat naar de Rotte. 

Nadat je de sluis gepasseerd bent varen we rechtsaf de Rotte op. Na een klein stukje varen passeert u de Prinsen molen (maalmolen) en de 4 windenmolen (meelmolen). Beide molens hebben hun windrechten nog, echter is alleen de prinsenmolen is nog volledig functioneel en draait deze af en toe op mooie en speciale dag. De 4 Windenmolen wordt op dit moment gerestaureerd en doet dienst winkel met benodigdheden voor de fanatieke thuisbakkers. De winkel wordt gerund door een echte molenaars familie die dit al generatie na generatie doet. Een klein stukje verder, aan de linker oever, waar vroeger de Gereformeerde kerk van Terbregge stond treffen we een huis, met de zelfde contouren als de voormalige kerk. De bijzondere woning heeft in 2010 een architectuur prijs gewonnen, wat vindt u ervan?

We gaan verder de Irene brug onder, hiervoor moet de buiskap naar beneden, bekijk hier onze instructie video over het bedienen van de buiskap. Eenmaal de brug onderdoor varen we langs Restaurant De Prins. Bekend van z’n culineaire hoogstandjes en bijna oneindige lijst met mooie wijnen die per glas gedronken kunnen worden. 

Varen we verder dan komen we langs het bouwterrein van de A13/A16, deze ± 50 meter brede strook langs de oever van de Rotte laat duidelijk de immense schaal zien van het snelweg project dat een nieuw stuk ring om Rotterdam moet vormen. Gelukkig gaat de weg onder de Rotte door en kunnen we verder varen. Niet zichtbaar maar wel dichtbij ligt Pannenkoeken Restaurant Bergsche Plas in het Bergse Bos aangrenzend aan de speelpolder. Helaas kunnen we hier niet aanmeren dus zullen we moeten doorvaren. (Aan de kralingse Plas ligt een zwemstrand met speelterrein waar wel aangemeerd kan worden)

Als je de Rotte zo’n 2 uur opvaart passeert je de pekhuisbrug ben je aangekomen op de Rottemeren, vergis je niet in de afstand, dit is verder weg dan het op de kaart lijkt. De Rottemeren is een oase van rust en een unieke groene omgeving in de Randstad. De Meren werden tot 1968 ook wel de Bleiswijcksche Meeren genoemt en bestaan uit 3 gedeeltes die door een smallere doorgang met elkaar verbonden worden.

Als je over de Rottemeren vaart kun je een glimp opvangen van de Koning Willem Alexander Roerbaan die tevens dienst doet als waterbuffer als overtollig water vanuit de rotte niet op de nieuwe maas kan worden afgevoerd. Je mag varen tot de A20, verder is helaas niet toegestaan voor gemotoriseerde vaartuigen. Heb je honger of dorst van al dat varen? Dan kun je bij Eetcafe de roerdomp of Meerenbos aanmeren voor pauze.

Combineer je vaartocht met een heelijke lunch of borrel aan het water.

Rijntje aan de Rotte: Een hoog aangeprezen klein restaurant met de franse keuken
Restaurant de Prins van Terbregge: Eten op sterren niveau en de bekend van de grootste wijnkaart van nederland! Maar ook perfect voor een kopje koffie of een lekker lunch.
Restaurant Bergse Plas: Het pannenkoeken restaurant van het Bergse Bos, 10 min lopen het bos in.

De Rotte kenmerkt zich door zijn hogere ligging ten opzichte van het omliggende gebied en zijn meanderende verloop. Een Dichter Dirks Smits schreef in 1750 over de schoonheid van de Rotte als zijnde dochter van de Nieuwe Maas. Langs de Rotte staan huizen in alle soorten en maten, van pitoreske oude arbeiderswoningen, soms gerenoveert, tot imposante nieuwebouw villa’s, genoeg om je ogen uit tekijken.

Tijdens je vaartocht over de Rotte kom je langs Kinderboerderij de Blijde wij, bel van te voren even om te vragen of je bij hun mag aanleggen voor een bezoek aan de kinderboerderij. Of Cafe Oud Verlaat, een bruin cafe waar je een heerlijk een biertje kan drinken op warme dagen. De meren staan bekend om de molenviergang die tot 1652 de afwatering van de oosterlijke polders verzorgde

Cafe oud verlaat: Een echte bruine kroeg aan de Rotte!
Retraiterie Rottemeren: een unieke locatie voor vergaderingen, feesten en partijen.
Eetcafe de Roerdomp: een lekker stekkie met uitzicht over e Rottemeren
Restaurant Meerenbos: een perfect plek om even de beneden te strekken!
Restaurant Nova: Culinair genieten op een heerlijk rustig plekje langs de Rotte. 

Vaarkaart

Aanboord van onze sloepen vindt je op de motorkist een sticker met daarop de vaarkaart met alle nodig informatie over het vaargebied. Heb je een specifieke route in gedachten noteer dan de knooppunten uit inleiding van de route pagina. Deze knooppunten vindt je terug op de vaarkaart 

Winebar
Mendoza

Je start deze route vanaf Winebar Mendoza, zij zijn gedurende de zomermaanden dagelijks van 12:00 tot 23:00 geopend. Naast dat je voor vertrek even naar de WC kan kun je hier ook heerlijk op het terras zitten voor of na je vaartocht. 

Ook kun je een heerlijke borrelplank of drankjes bestellen voor op de sloep. 

© Geen Boot Wel Varen B.V. | Website powered by Flex Webdiensten | Design by: Anna van de Kar

Reserveer nu!

Word lid!

Superdeal

Reserveer nu!

Word lid

Superdeal

Kies je startlocatie

Zelf varen tot maximaal 12 personen of laat jij je toch liever door een schipper rondvaren? 

Bergse Plas
vanaf Winebar Mendoza
Rotte
vanaf de Lombardkade
Liever varen
met een schipper?